Alternarioza morcovului

Alternarioza morcovului (Alternaria porri)

Alternariona este o boala care se manifesta atat in camp, cat si dupa recoltare (in depozite). Aparitia bolii este determinata de vremea rece si umeda din ultima parte a perioadei de vegetatie.

Simptome: Boala se manifesta pe toate organele plantelor.

In cazul frunzelor, boala se caracterizeaza prin aparitia unor pete mici, de culoare bruna pana la bruna-negricioasa, in jurul carora se observa o aureola galbena, pozitionate pe marginile foliolelor si pe petiolurile frunzelor.

Cand atacul a fost puternic, petele se extind, iar tesuturile intermediare se necrozeaza, iar foliolele se rasucesc, devin negricioase si capata aspect de ars.

In cazul radacinilor, boala se caracterizeaza, prin pete izolate, brun-negricioase, uscate, usor  adancite. Deasupra zonelor atacate apare un miceliu negru, catifelat (conidiile si conidiofooriile ciupercii).

Atacul se produce mult mai puternic cand plantele sunt ajunse la maturitate, determinand acestora vestejirea tulpinilor florifere si inclusiv descompunerea negricioasa a radacinilor, in schimb cand atacul ataca plantele tinere, boala se manifesta prin ofilirea si pieirea plantutelor.

Agentul etiologic: Boala este produsa de ciuperca, din clasa hyphomycetes. Trasmiterea patogenului se realizeaza de la an la an prin seminte, prin resturile de plan te bolnavesau prin butasii infectati.

Conditii de aparitie: Patogenul ataca rapid pe timp ploios sau dimineata, in perioade cu multa roua, si la temperaturi cuprinse intre 14-35 grade C (T optima = 20-28 grade C).

Masuri de prevenire: 

Se recomanda:

  • distrugerea resturilor vegetale ramase dupa recoltare;
  • se realizeaza aratura adanca de toamna;
  • se respecta rotatia culturilor pe 2-3 ani;
  • sa se sorteze butasi inainte de plantare;
  • sa se evite udarea prin aspersie seara.