Arsura aureolata a fasolei

Arsura aureolata a fasolei (Pseudomonas savastanoi)

Simptome: Boala apare pe cotiledoane sub forma unor pete  mici, circulare sau neregulate, usor depresionare, de culoare brune-galbui.

Un alt simptom specific bolii reprezinta aparitia pe frunze a unor pete mici, necrotice,de 1-3 mm, unghiulare, hidrolizate si inconjurate de un halo (aureola) galben verzui, de 1-2 cm latime. Aureolele isi face aparitia ca urmare a acumularii de amidon in tesuturi, aflate sub influenta toxinelor produse de bacterii.

Atacul pe tulpina. Boala apare pe tulpina, in dreptul nodurilor, sub forma unor pete apoaseinitial, apoi uscate de culoare brun-caramiziu. Din cauza unei umiditati atmosferice ridicate in dreptul acestui atac se pot observa picaturi mucilaginoase de exudat bacterian, care se usuca si capata un aspect de crusta lucioasa.

Atacul pe pastai. Infectia se maifesta pe pastaie sub forma unor pete mici, de culoare brun-rosiatice, usor cufundate in tesut si cu un aspect uleios. Petele sunt vizibile pe toata suprafata pastailor si pot patrunde in interior, pana la boabe, atacandu-le. Astfel din boabele infestate rezulta plantute mici, clorotice, cu nervuri evidente, verzi-deschise. 

Arsura aureolata a fasolei ataca toate organele aeriene ale plantei.

In conditiile in care umiditatea este peste 90%, deasuprapetelor se observa un exudat bacterian, insa de culoare crem-albicios de aceasta data.

Conditii de aparitie: Boala este favorizata de temperaturi cuprinse intre 17-21 grade C (la temperaturi peste 27 grade C, semnele bolii pot sa nu apara.

Agentul etiologic: Boala este produsa de ciuperca Pseudomonas savastanoi. Bacteria este trasmisa de la an la an prin semintele provenite din pastai infectate si prin tulpinile nedescompuse ramase pe camp.

Metode de prevenire: Se recomanda respectarea masurilor fitosanitare( agrotehnice s igiena culturala) si folosirea de soiuri si hibrizi rezistente la aceasta bacterie.