Arsura comuna a fasolei

Arsura comuna a fasolei (Xanthomonas axonopodis)

In Romania arsura comuna este cea mai frecventa si periculoasa boala a culturilor de fasole, producand in timpul verilor calde si ploioase pierderi de pana la 30% din productie.

Simptome: Boala se manifesta inca din stadiul de rasarire pe cotiledoane, sub forma unor pete mici, circulare sau neregulate, brune-galbui, usor cufundate in tesut. Aceste simptome au loc in cazul in care plantutele provin din seminte infestate.

Dupa o perioada de timp bacteria trece la frunze, sub forma unor pete mici, colturoase, umede, verzui. In paralel, pe partea inferioara a frunzelor apare un exudat apos, observabil pe vreme umeda. 

Petele se extind si devin galbene-rosiatice, colturoase si de 1-2 cm in diametru. Dupa ce boala avanseaza zonele din dreptul petelor se necrozeaza, devin brune si prezinta un halo de 2-5 cm latime, de culoare galbena. Tesutul necrozat din dreptul petelor de cele mai multe ori se sfasie si frunzele cad.

Atacul tulpinilor. Boala apare pe tulpini sub forma unor pete brun-roscate, alungite, pozitionate de-a lungul tulpinii si uneori acoperite de exudat. In dreptul nodurilor lezionale petele se extind ca niste inele, rezultat fiind ruperea tulpinii.

Atacul pe pastai. Boala se manifesta pe pastai sub forma unor pete, initial mici, circulare sau ovale, umede, verzi-maslinii. Petele se maresc si ajung pana la 4-10 mm diametru, de culoare galbene-brunii si conturate de o margine fina, rosie-caramizie. In caz de umezeala deasupra petelor apare un exudat galben vascos, iar pe vreme uscata are aspectul unei pojghite lucioase.

Boabele pot fi si ele afectate, fie din cauza petelor de pe pastaie care patrund in interior, fie pe cale sistemica de catre bacteriile care ajung la seminte prin vasele conducatoare.

In cazul in care semintele au fost atacate prin pastaie, acestea nu se mai dezvolta normal, se zbarcesc, capata pete galbene sau  fumurii la suprafata, iar cand boala s-a produs pe cale sistemica, se manifesta prin aparitia unei pete galbui, in zona hilului.

Conditii de aparitie: Boala este determinata de temperaturi cuprinse intre 25-30 grade C si de precipitatii consecutive.

O influenta negativa o au primaverile si verile ploioase, care produc atacuri puternice.

Agentul etiologic: Boala este produsa de ciuperca Xanthomonas axonopodis. In cazul culturilor din camp, infectia se imprastie rapid, cand ploua si bate vantul, dar si cu ajutorul insectelor, iepurilor, uneltelor, etc.

Bacteria rezista de la an la an in resturile de plannte si seminte infectate.

Metode de prevenire: 

  1. se inlatura semintele slab dezvoltate care de obicei sunt infectate si se trateaza cu Dithane M45;
  2. loturile semincere sa fie amplasate in culise de porumb, pe sole lungi, perpendcular pe directa vantului;
  3. se respecta aplicarea unei rotatii de 3-4 ani;
  4. amplasarea loturilor semincere la o distanta de cel putin 500 m fata de alte culturi de fasole;
  5. cultura semincera necesita erbicidare, evitandu-se plasilele;
  6. loturile semincere nu se iriga.

!Cand se efectueaza prasila, nu se mai intra in cultura dimineata si dupa ploaie.

Cum combatem aceasta boala?

Tratamente omologate:

  • Champ Flo (cupru - 25%);
  • Champion 50 WP (cupru - 50%);
  • Funguran OH 50 WP (cupru (sub forma de hidroxid de cupru) - 50%).