Ascochitoza fasolei

Ascochitoza fasolei (Ascochyta phaseolorum)

Simptome: Boala se manifesta pe frunze si tulpini sub forma unor pete circulare sau ovale, izolate, de 0.5-1 cm diametru, brun-inchise. Pe zonele din dreptul petelor se pot observa puncte mici, negricioase (picnidiile ciupercii).

In cazul tulpiniilor si petiolurilor frunzelor atacul se manifesta sub forma unor pete alungite cu un numar mai mic de picnidii. In caz de umiditate abundenta, petele sunt in numar mare si conduc la necrozarea si caderea prematura a frunzelor. 

Cand infectia cuprinde coletul, bacteria se extinde si pe radacini sau inconjoara tulpina de jur imprejur, rezultand uscarea totala a plantei.

Conditii de aparitie si evolutie a bolii: Factorii care conduc la manifestarea infectiei sunt: umiditatea abundenta si temperaturile cuprinse intre 20-24 grade C.

Agentul etiologic: Boala este produsa de ciuperca Ascochyta phaseolorum, din clasa Coelomycetes.

Bacteria rezista de la an la an in resturile de plante atacate si in unele buruieni-gazda.

Masuri de prevenire: 

  1. se aplica o rotatie rationala de 3-4 ani;
  2. cultivarea pe terenuri bine drenate;
  3. respectarea igienii culturale;
  4. distrugerea resturilor de plante ramase dupa recoltare;
  5. aratura adanca.