Fainarea ardeiului
Fainarea Ardeiului (Leveillula solanacearum)
Fainarea ardeiului este o boala care se regaseste atat in cuturile fortate, cat si in camp, fara sa produca pierderi foarte mari.
Simptome: Fainarea ardeiului apare pe toate organele aeriene, insa, in principal pe frunzele plantei. Boala aparuta pe frunzele bazale se va manifesta sub forma unor pete galbene, de 2-4 cm in diametru, cu contur difuz, si vizibile in spacial pe partea superioara a limbului. In dreptul petelor, pe partea inferioara a limbului se formeaza un puf fin, cenusiu-albicios (conidiile si conidioforiile ciupercii).
Dupa ce au fost atacate frunzele, acestea se ingalbenesc in totalitate, se zbarcesc, se desprind si cad, drept urmare fructele nu se mai dezvolta, crapa si se brunifica.
Conditii de aparitie: Boala se dezvolta datorita urmatrilor factori: temperatura cuprinsa intre 25-26 grade C, umiditate relativa de 60-80%.
Agentul etiologic: Fainarea ardeiului este produsa de ciuperca Leveillula solanacearum.
Cum combatem Leveillula solanacearum?
Tratamente omologate:
- Ortiva 250 SC (azoxistrobin - 250 g/l);
- Topas 100 EC (penconazol - 100 g/l);
- Tilt 250 EC( propiconazol - 250 g/l);
- Sulphur 80 WG(sulf - 80%);
- Thiovit jet 80 WG(sulf - 80%);
- Manoxin C 50 PU (fosetil de aluminiu - 24% + cupru(sub forma de oxiclorura de cupru) - 25% + miclobutanil - 1%)