Fainarea tomatelor
Fainarea tomatelor este cauzata de Leveillula taurica sau de Erysiphe si este o boala ce poate produce pagube apreciabile la culturile de tomate, ardei si vinete.
Simptome: In randurile de mai jos vom prezenta simptomele fainarii la tomate, bazandu-ne pe ciuperca ce produce atacul. Astfel, putem avea doua tipuri de fainare, cea produsa de Leeillula taurica sau cea produsa de Erysiphe.
Fainarea tomatelor cauzata de Leveillula se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor, dar mai ales pe frunze. In conditii favorabile dezvoltarii bolii, apar pete in numar foarte mare pe frunzele plantelor, de culoare galbuie, cu forma neregulata, de 2-9 milimetrii in diametru, care sunt vizibile in principal pe fata superioara a frunzelor.
Daca ciuperca are conditii favorabile de dezvoltare, petele se inmultesc, conflueaza (se unesc) si acopera portiuni extinse (de pana la 4 centimetrii lungime si un centimetru latime) din limb. Pe partea inferioara a frunzei, in dreptul petelor, apare un puf albicios, fin, foarte greu vizibil. Acel puf contine conidioforii si conidiile ciupercii.
Daca nu se intervine in cultura pentru stoparea atacului, tesuturile din dreptul petelor ajung sa se necrozeze, sa se brunifice, ducand in uscare in totalitate a frunzelor.
Fructele plantelor atacate au un continut scazut de substante nutritive, raman mici, deformate, fara gust.
Fainarea se manifesta initial la frunzele de la baza, urcand ulterior spre varf.
Fainarea tomatelor cauzata de Erysiphe apare, de obicei, in a doua parte a lunii iunie si poate dura pana la sfarsitul perioadei de vegetatie. Boala apare pe toate partile plantei, dar preponderent, pe frunzele bazale si se manifesta sub forma unor pete, de forma circulara, albicioase, de marimi diferite. Petele se unesc, ducand la ingalbenirea si, apoi, la uscarea frunzei. Fainarea cauzata de Erysiphe la tomate, se poate observa si pe tulpini, sub forma unor pete decolorate, usor galbui, acoperite cu un puf alb. Atacul poate aparea si pe sepale, care initial sunt acoperite cu puf albicios iar ulterior se usuca.
Agent etiologic: Leveillula taurica si Erysiphe.
In poza din stanga observam petele date de atacul initial al fainarii. In mijloc se observa o frunza deja atacata, cu petele incepand sa se necrozeze. In dreapta, forma frunzelor fainate.
O alta poza cu frunze atacate de fainare. In poza din stanga se pot observa atat atacul pe partea superioara, cat si atacul pe partea inferioara a frunzei. In poza din dreapta se pot vedea petele albicioase, dar si ingalbenirea ulterioara a frunzei.
Conditii de aparitie: Fainarea produsa de Leveillula apare la temperaturi de 18-24 grade C, la o umiditate relativa ce poate oscila intre valorile 55-75%.
Masuri de prevenire: Vom urmari respectarea rotatiei culturilor, evitand revenirea pe loc cu speciile sensibile (ardeiul si vinetele). O buna practica este dezinfectarea solului cu Basamid Granule sau Nemathorin.
Cu ce o combatem?
Fungicide omologate:
- Ortiva 250 SC (azoxistrobin 250 g/l);
- Impact 25 SC (flutriafol 250 g/l);
- Cabrio Top (55% metiram + 5% piraclostrobin);
Fungicide neomologate:
- Thiovit Jet 80 WDG (80% Sulf);
- Tilt 250 SC (250 g/l propiconazol);
- Verita (fosetil de aluminiu 667 g/kg + 44,4 g/kg);