Innegrirea si putrezirea coletului de varza

Innegrirea si putrezirea coletului de varza (Olpidium brassicae)

Simptome: Infectia se produce la rasaduri, in faza de cotiledoane si se caracterizeaza prin innegrirea si putrezirea zonelor din dreptul coletului.  Rareori se intampla ca infecti sa afecteze si radacinile plantutelor, determinand brunificarea si putrezirea lor. 

Simptomele bolii se manifesta, mai ales, cand plantutele sunt dese si aerisirea rasadnitelor este ineficienta.

In final in urma atacului, rasadurile se ingalbenesc, cad pe sol si se usuca.

Agentul etiologic: Boala este produsa de ciuperca Olpidium brassicae, din clasa Oomycetes. Boala se produce prin perii radiculari sau in mod direct prin celulele epidermice ale radacinii. 

Masuri de prevenire:

Pentru a se evita aparitia bolii, se recomanda:

  • dezinfectarea termica a pamantului cu aburi fierbinti sau chimica cu basamid 500 kg/ha;
  • se evita semanatul des si udatul excesiv;
  • se aeriseste regulat pentru reducerea umiditatii din interiorul rasadnitelor.