Mana mazarii

Mana mazarii (Peronospora viciae)

Desi este destul de intalnita, mana mazarii nu este problematica, decat in anii cu precipitatii abundente. In acest caz pierderile de pastai si seminte pot ajunge pana la 15%.

Simptome: Boala se manifesta pe frunze, pastai, stipele si boabe. Pe frunze, mana mazarii se manifesta prin aparitia unor pete mari, verzi-galbui sau galbene-deschis, pe partea superioara a acestora, in timp ce pe partea inferioara apare un puf cenusiu-violaceu (conidioforiile si conidiile ciupercii).

In cazul unei umiditatii atmosferice peste 90%, petele acopera zone mari din limb, care se ingalbeneste si se usuca incepand cu frunzele bazale. Asa se intampla si in cazul stipelelor si a pastailor.

Atacul aparut pe pastai poate determina nedezvoltarea boabelor, in plus miceliul aflat in dreptul zonei atacate de pe pastai poate patrunde in interior si astfel sa infecteze samanta.

Agentul etiologic: Boala este produsa de ciuperca Peronospora viciae, din clasa Oomycetes.

Conditii de aparitie a bolii: Factorii care favorizeaza aparitia bolii sunt: umiditate atmosferita 100%; temperaturi care oscileaza intre 1-22 grade C (T optima= 8-16 grade C).

! Bacteria rezista peste iarna in resturile de plante atacate, in special in tulpini si peretii pastailor bolnave.

Masuri de prevenire: 

  • respectarea rotatiei culturilor pe 3-4 ani;
  • orientarea randurilor in directia vanturilor predominante;
  • distrugerea resturilor de plante ramase dupa recoltare;
  • realizarea unei araturi adanci.