Mana spanacului
Mana spanacului (Peronospora farinosa)
Mana spanacului este o boala destul de periculoasa , prezenta de la un an la altul, atat in culturile din solarii si gradini, cat si in culturile pentru obtinerea de samanta. Pierderile pe care le provoaca aceasta boala in anii ploiosi ajung pana la 15-30%.
Simptome: Boala apare in primul rand pe frunzele plantei, unde pe fata lor superioara se formeaza pete de culoare verde-palinitial, apoi galben-deschis, circulare sau ovale, fara contur, de 1-2 cm diametru. Boala apare pe toate organele aeriene ale plantei. Pe partea inferioara a frunzei apare in dreptul zonelor afectate un puf cenusiu-violaceu. Foarte rar acest lucru se realizeaza si pe partea superioara a frunzei (conidiile si conidioforiile ciupercii).
In situatia in care exista umiditate excesiva in atmosfera, petele se extind cu repeziciune, conflueaza si acopere multe zone din limb. In final zonele atacate capata culoare bruna, se necrozeaza, se zdrentuiesc si cad, iar frunzele se usuca.
Conditii de aparitie: Boala este favorizata de temperaturi cuprinse intre 3-24 grade C, cea optima fiind de 9 grade C.
Atacurile grave ale bolii se produc la temperaturi cuprinse intre 8-18 grade C, si cand pe frunze exista roua.
Evolutia bolii este influentata de: vreme racoroasa, ploi, irigare abundenta.
Masuri de prevenire:
- respectarea rotatiei culturii pe 2-3 ani;
- distrugerea buruienilor;
- izolarea culturilor de semincere;
- a se evita amplasarea culturilor de primavara langa cele de toamna;