Mana Tomatelor

Mana Tomatelor (Phytophtora infestans)

Mana tomatelor este una dintre cele mai grave boli ce apare in cultura de tomate, aceasta aparand absolut in toate tipurile de cultura (sere, solarii si camp deschis) si aducand culturii pierderi deosebit de ridicate. Totusi, pagubele aduse de mana tomatelor la culturile din adaposturi cu folie de polietilena, in lunile de toamna, sunt semnificativ mai mari decat in camp, datorita factorilor de mediu, ce permit o evolutie rapida a micozei.

Simptome: Mana tomatelor apare cu predilectie la sfarsitul primaverii - inceputul verii si in toamna (mai ales la culturile protejate) fiind favorizata de precipitatii abundente si temperaturi ridicate. Manifestarile bolii sunt prezente pe toate organele aeriene ale plantei.

La culturile de tomate semanate in camp primele simptome isi fac aparitia odata cu sfarsitul lunii iunie, pe frunzele de la baza plantei. Pe varful sau marginile acestor frunze apar pete neregulate sau apoximativ circulare, de 3-15 mm in diametru, initial de culoare verde-galbui, cu un aspect umed. In paralel, pe dosul frunzei atacate, apar pete sub forma unui puf fin, albicios ce reprezinta conidioforii cu conidiile. In conditii favorabile dezvoltarii bolii, aceste pete isi schimba culoarea, devenind brun-cenusii, cresc in dimensiune, se unesc si acopera intreaga suprafata a frunzelor, aceasta uscandu-se in totalitate si rasucindu-se spre partea superioara.

In cazul solariilor acoperite cu folie de polietilena, boala poate avansa atat de repede, incat frunzele pot avea doar aspect de oparit, urmad ca, de la o zi la alta tesuturile sa se brunifice, dand un aspect de ars.

Mana tomatelor poate fi prezenta si pe fruct. Rosiile pot fi atacate de la formare si pana la inceputul maturitatii acestora. Ca manifestare, fructele au pe suprafata din jurul peduncului pete de forma neregulata, usor cufundate in pulpa, de culoare verde-masliniu initial, transformandu-se apoi in masliniu inchis, ce se extind si cuprind portiuni mari din fruct (3-4 cm).

In anumite cazuri infectia poate ajunge chiar pana la seminte, care se brunifica, pierzandu-si capacitatea de germinare. In conditii de umiditate ridicata, la suprafata petelor apare, ca si pe frunze, un puf fin, albicios. Fructele bolnave se desprind si cad ca urmare a putrezirii pedunculului.

Atacul pe tulpini apare in cazul infestarii masive. Petele pe tulpina sunt mici, ovale initial, de forma brun-cenusie, iar apoi se extind si inconjoara tulpina pe portiuni maricele , de 10-20 cm.

Mana tomatelor

 

 

 

Atac avansat de mana tomatelor la rosii in cultura de camp

 

Manari initiale la rosii

 Simptomele initiale de mana a tomatelor, date de ciuperca Phytophtora infestans, pe frunzele de rosii. A se observa petele de forma neregulata pe frunza din stanga. Acestea sunt insotite pe spate, de pete cu acelasi contur acoperite cu un puf fin, albicios. Petele avanseaza repede, frunza intai ingalbenindu-se (ca in poza din stanga), ajungand apoi la deformarea formei frunze, prin strangerea mariginilor, cauzate de confluenta petelor.

Recunoasterea manei tomatelor

In poza din stanga se pot observa contururile alburi, de forma unu puf (practic conidiile ciupercii). Inelele alburii sunt pe spatele frunzei atacate. Atacul pe tulpina se poate observa din poza din dreapta.

Atac de mana la tomate

Din pozele de mai sus se poate observa atacul de mana pe tulpina si petiol. Petele sunt mari, conflueaza si duc in timp la frangerea tulpinii, a petiolului, a frunzelor. In anumite pozitii, patogenul poate produce un usor luciu pe suprafata petelor, luciu reprezentat de miceliu si sporii ciupercii.

Atac de mana pe fructe de tomate

Atac de mana pe fruct. Rosiile afectate de mana tomatelor trebuie scoase din plantatie si distruse. 

Mana in faza de rasad

Atac de mana la o plantuta de tomate, in stadiul de rasad.

Mana tomatelor la microscop

Mana tomatelor vazuta la microscop.

Conditii de aparitie: Evolutia si aparitia acestei boli este favorizata de prezenta precipitatiilor dese, urmate de perioade cu intensitate slaba a luminii, datorata de cer acoperit. Umiditatea atmosferica si temperatura de 10-25 grade C sunt de asemenea factori importanti in dezvoltare. In solarii, mana este periculoasa incepand din luna mai, cand temperaturile, in general sunt scazute, si diferentele de temperatura mari intre zi si noapte.

Noptile racoroase si zilele cu ceata, irigarea intensa  excesul de ingrasaminte pe baza de azot sunt alti factori ce duc la aparitia acestei boli.

Agentul etiologic: Mana tomatelor este produsa de ciuperca Phytphthora  infestans din clasa Oomycetes.

De la un an la altul ciuperca rezista in resturile de plante. Fructele de tomate ramase pe sol pot fi o sursa principala de infectie a culturii.

Cu ce o combatem?

Tratamente samanta:

 

  • Apron XL 350 ES (mefenoxam 350 g/l);        
  • Captadin 50 PU (50% captan);                              

Tratamente foliare:

  • Ortiva 250 SC (azoxistrobin 250 g/l);                         
  • Captan 80 WDG (Captan 80%);
  • Merpan 80 WDG (Captan 80%);
  • Bravo 500 SC (Clorotalonil 500 g/l);
  • Alcupral 50 PU (50% Cupru sub forma de oxiclorura de cupru);
  • Zeama Bordeleza WDG (20% Cupru sub forma de sulfat de cupru neutralizat);
  • Champ 77 WG (50% Cupru sub forma de hidroxid de cupru);
  • Funguran OH 50 WP (50% Cupru sub forma de hidroxid de cupru);
  • Folpan 80 WDG (80% Folpet);
  • Dithane M45 WP (80% Mancozeb);
  • Polyram DF (80% Metiram);
  • Acrobat MZ 90/600 WP (60% Mancozeb + 9% Dimetomorf);
  • Cabrio Top (55% Metiram + 5% Piraclostrobin);
  • Equation Pro (30% Cimoxanil + 22,5% Famoxadon);
  • Folio Gold 537,5 SC (500 g/l Clorotalonil + 37,5 g/l Metalaxil M );
  • Melody Compact 49WG (40,6% Cupru sub forma de oxiclorura de cupru + 8,4% Iprovalicarb);
  • Pergado MZ (60% Mancozeb + 5% Madipropamid);
  • Ridomil Gold MZ 68 WG (64% Mancozeb + 4% Mefenoxam);
  • Ridomil Gold Plus 42,5 WP (40% Cupru + 2,5% Mefenoxam);
  • Shavit F72 WDG (Folpet 70% + Triadimenol 2%);
  • Verita (66,7% Fosetil de aluminiu + Fenamidon 4,44%)