Mozaicul comun al castravetilor

Mozaicul comun al castravetilor (Cucumber mosaic virus)

Mozaicul comun al castravetilor este una dintre cele mai frecvente si periculoase boli, care se manifesta atat in sere si solarii, cat si in cele din camp.

Simptome: Boala se localizeaza atat pe frunze, cat si pe fructe. Semnele bolii difera, insa, cu conditiile de mediu, fenofaza, tulpina virusului, etc. In cazul in care plantele sunt infectate in perioada de plantula, se produce ingalbenirea, urmata de ofilirea cotiledoanelor si in final pierderea totala a plantelor.

Plantele mature. Boala se manifesta, prin aparitia pe frunzele tinere in apropierea stadiului de inflorire, a unor pete de decolorare, verzi-deschise sau galbui, mici, diferite intre ele, generand astfel aspectul de mozaic. In cazul unui atac intens, frunzele se deformeaza, sunt gofrate si mai mici decat cele normale, iar pe frunzele aflate la baza vrejilor apar zone galbene si necroze care determina uscarea prematura a plantelor.

In cazul plantelor tinere, care au fost atacate de infectie, simptomele se manifesta printr-o scurtare progresiva a intemodiile, incepand cu cele de la baza. Deasemenea cand planta a fost infectata inca de timpuriu, este mai vizibil simptomul de nanism.

Ultima faza a bolii se manifesta prin ingalbenire, uscare si cadere a frunzelor, iar vrejii raman aproape total defoliati.

In cazul culturilor fortate, un alt simptom specific reprezinta aparitia pe frunzele plantei a unor pete inelare sau semiinelare, verzi-galbui.

Cand temperatura se inregistreaza peste 27 grade C, pe fructele de castraveti apar, in primele faze, pete verzui-galbui sau albicioase, vizibile pe toata suprafata fructului, printre care se gasesc si alte pete mici, verzi-inchis. Pe de alta parte cand temperatura este scazuta apare ingalbenirea si oflirea rapida a plantelor in sera, dar si in camp.

Se intampla uneori ca fructele atacate sa se albeasca, sa ramana mici, deformate si astfel sunt depreciate din punct de vedere cantitativ si calitativ.

Conditii de aparitie: Aparitia patogenului este favorizata de temperaturi cuprinse intre 20-25 grade C.

Agentul etiologic: Boala este produsa de ciuperca Cucumber mosaic virus. Virusul rezista, de la an la an, in plantele perene din camp sau in cele cultivate in sere, sensibile la atacul acestui virus.

Masuri de prevenire:

  • amplasarea culturilor de castraveti la distanta mai mare de 500 m, fata de sursele de infectie;
  • dezinfectarea cu aburi fierbinti in sere;
  • aplicarea de tratamente repetate impotriva afidelor vectoare;
  • fixarea la deschiderile pentru aerisire a unor plase fine din relon sau tifon pentru a impiedica patrunderea afidelor.