Patarea frunzelor si putregaiul moale al frunzelor de castraveti

Patarea frunzelor si putregaiul moale al fructelor de castraveti (Pseudomonas burgeri)

Simptome: Infectia se manifesta atat pe frunze, tulpini, cat si pe fructe.

In cazul frunzelor boala se caracterizeaza prin aparitia unor pete mici, de 3-5 mm diametru, colturoase, verzi-inchise.

Cand atacul avanseaza, petele capata aspect de "oparit", devin hidrozate si prezinta pe fata inferioara un exudat bacterian abundent. Cand umiditatea atmosferica se situeaza peste 85%, petele se extind si ocupa parti insemnate din limb, iar zonele din dreptul petelor se usuca si devin pergamentoase. 

Daca se realizeaza o sectiune prin tulpina se observa brunificarea vaselor conducatoare, macerarea, si modificarea tesuturilor intr-un putregai moale, acoperit de un exudat bacterian.

In cazul fructelor, boala se manifesta sub forma unor pete cufundate in tesut, de 1-3 mm diametru, cu mijlocul albicios, aspect apos, iar la suprafata acestora se gaseste mult exsudat albicios.

In conditiile in care temperatura este oscilanta(26-27 grade C) si umiditatea depaseste 85%, atunci portiunile atacate ale fructelor se macereaza si se transforma intr-o masa moale.

Agentul etilogic: Boala este produsa de ciuperca Pseudomonas burgeri.

Cum combatem aceasta boala?

Tratamente omologate: