Patarea pustulara a fructelor de ardei

Patarea pustulara a fructelor de ardei (Pseudomonas syringae pv)

Patarea pustulara a fructelor de ardei este o boala care apare cel mai des in partea de sud a Romaniei, determinand deprecieri calitative ale fructelor.

Simptome: Cand Pseudomonas syringae pv ataca frunzele, acestea vor prezenta pete hidrolizate, initial brun-galbui, apoi brun-negricioase, circulare de 1-2 mm diametru, inconjurate de un halo verde-galbui.

Cand Pseudomonas syringae pv ataca fructele, acestea vor prezenta pete necrotice, negre-carbunoase, superficiale, punctiforme, bine delimitate, imprastiate pe toata suprafata.

Conditii de aparitie: Factorii care conduc la producerea infectiei sunt: umiditate atmosferica peste 90%, temperatura cuprinsa intre 15-32 grade C(temperatura optima fiind 20-25 grade C).

Agentul etiologic: Boala este produsa de Pseudomonas syringae pv.

! Ciuperca se poate raspandi prin nisipul purtat de vant si de irigarea prin aspersie.

Masuri de prevenire a bolii:

  • Tratarea semintelor  cu acid acetic timp de o ora.
  • Dezinfectia semintelor pe cale termica sau chimica cu hipoclorit de sodiu - 1% timp de 2 min.

Cum combatem ciuperca?

Tratamente omologate:

  • Alcupral 50 PU (cupru - 50%);
  • Bouille bordelaise (cupru - 20%);
  • Champ 77 WG( cupru 50%);
  • Champ Flo (cupru - 25%);
  • Champion 50 WP ( cupru - 50%);
  • Novozir MN 80 (mancozeb - 80 %);