Putregaiul cenusiu al ardeiului
Putregaiul cenusiu al ardeiului (Botryotinia fuckeliana/Botrytis cinerea)
Putregaiul cenusiu al ardeiului apare cel mai des in sere, in cazul in care temperatura este sub limita biologica inferioara a plantei.
Simptome: Boala se localizeaza dupa plantare, in dreptul coletului si are o culoare de brun-deschis-albicios, dupa care devine cenusiu. Tesuturile aflate in dreptul zonei atacate putrezesc, fapt pentru care plantutele se distrug.
Cand plantele mature sunt atacate, pe tulpina, pot sa apara pete brun-deschise, la toate nivelurile, dar mai ales in dreptul zonelor lovite in timpul lucrarilor (copilire,defoliere,recoltare).
Conditii de aparitie:Boala se dezvolta datorita unei umiditati atmosferice peste 95% corelata cu temperaturi de 16-20 grade C, mentinute pe parcursul mai multor zile.
Agentul etiologic: Putregaiul cenusiu al tomatelor este produs de ciuperca Botrytis cinerea, din clasa Discomycetes.
Metode de prevenire a bolii:
- aerisirea regulata a serelor
- indepartatea relata a fructelor atacate;
- inlaturarea frunzelor bazale(pentru o buna circulatie a aerului si evitarea udarii prin aspersie)
- Tratamentele chimice se vor aplica cand al doilea ciorchine va fi in floare in serele neincalzite si in solar si aparitia primului simptom in sera incalzita.
Tratamente omologate pentru combaterea bolii:
- Bravo 500 SC ( clorotalonil - 250 g/l);l);
- Teldor 500 SC(fenhexamid - 500 g/l);
- Rovral 500 SC (IPRODION - 500 g/l);
- Metador (metam sodiu - 51%);
- Pyrus 400 SC( pirimetanil - 400 g/l);
- Signum (boscalid - 26.7% + piraclostrobin - 6.7%);
- Switch 62,5 WG(ciprodinil - 37.5% + fludioxonil - 25%);