Putregaiul cenusiu al tomatelor

Putregaiul cenusiu al tomatelor (Botrytis cinerea)

Putregaiul cenusiu al tomatelor este o boala intalnita indeosebi in sere si solarii. In conditiile in care umiditatea atmosferica este ridicata, pe perioada lunga, se formeaza un microclimat favorabil dezvoltarii ciupercii, atat in ciclul I, cat si in ciclul II de cultura.

Simptome: Cand planta a fost atacata de ciuperca, aceasta va prezenta pe frunzele mature de la baza, pete verzui sau verzi-galbui, care se vor acoperi in scurt timp cu un puf abundent, cenusiu, format din conidioforii si conidiile ciupercii.

Conodioforiile si conidiile ciupercii constituie sursa de infectie pentru celelalte organe ale plantei (tulpini, fructe).

Atacul tulpinii. In momentul in care tulpina plantei a fost atacata de ciuperca, se va observa imediat deasupra coletului sau in dreptul primei frunze infectate, pete eliptice, brune initial, apoi cenusii, care se extind de jur imprejurul tulpinii si se acopera cu o pasla cenusie, pulverulenta, care conduce de multe ori la pierderea plantei.

Atacul fructelor. Cand sunt afectate de ciuperca fructele plantei, pe suprafata acestora apar pete cenusii, apoase, in dreptul pedunculului.Petele se extind pana ce vor cuprinde in final toata pulpa fructului. Pulpa fructului se trasforma astfel intr-o masa apoasa, ce se acopera cu un puf de culoare cenusie, situatie in care fructele se desprind si cad pe pamant.

In cazul fructelor tinere afectate de ciuperca, boala se manifesta sub forma unor pete mici, cu diametru de 2-5 mm, argintii-albicioase, avand un punct central, cenusiu, de 1 mm diametru.

In cazul culturilor afectate de grindina, atacul ciupercii poate fi foarte intens.

Conditii de aparitie: Boala se dezvolta datorita unei umiditati atmosferice peste 95% corelata cu temperaturi de 16-20 grade C, mentinute pe parcursul mai multor zile.

Agentul etiologic: Putregaiul cenusiu al tomatelor este produs de ciuperca Botrytis cinerea, din clasa Discomycetes.

Metode de prevenire a bolii: 

  1. aerisirea regulata a serelor
  2. indepartatea relata a fructelor atacate;
  3. inlaturarea frunzelor bazale(pentru o buna circulatie a aerului si evitarea udarii prin aspersie)

Tratamentele chimice se vor aplica cand al doilea ciorchine va fi in floare in serele neincalzite si in solar si aparitia primului simptom in sera incalzita.

Tratamente omologate pentru combaterea bolii

  • Bravo 500 SC ( clorotalonil - 250 g/l);l);
  • Teldor 500 SC(fenhexamid - 500 g/l);
  • Rovral 500 SC (IPRODION - 500 g/l);
  • Metador (metam sodiu - 51%);
  • Pyrus 400 SC( pirimetanil - 400 g/l);
  • Signum (boscalid - 26.7% + piraclostrobin - 6.7%);
  • Switch 62,5 WG(ciprodinil - 37.5% + fludioxonil - 25%);