Putregaiul uscat al ciupercilor de cultura
Putregaiul uscat (Verticillium constantini)
Simptome: Boala se manifesta pe palaria si piciorul ciupercii in faza de fructifacare, sub forma unor pete brun-cenusii, difuze si neregulate.
Cu trecerea timpului, boala afecteaza intregul picior si acopera zone mari din palarie. Odata cu evolutia bolii, petele se adancesc si pe suprafata lor se formeaza un miceliu fin, de culoare alb-stralucitor.
Palariile afectate de boala, nu se mai dezvolta, raman mici, deformate, cu aspect de cauciuc, care in final se usuca.
In urma atacului, piciorul ciupercii se crapa, se deformeaza, capata culoare cenusie, se exfoliaza si in final se usuca.
Conditii de aparitie: Boala este favorizata de umiditatea relativa excesiva a aerului, de ventilatia insuficienta si de temperaturi de 10 grade C.
Agentul etiologic: Boala este produsa de ciuperca Verticillium constantini, din clasa Hyphomycetes.
Metode de prevenire
Pentru a evita aparitia bolii se recomanda urmatoarele metode:
- dezinfectarea incaperilor;
- dezinfectarea amestecului de acoperire;
- dezinfectarea uneltelor si a echipamentelor de lucru cu aburi la 40 grade C. fiindca astfel sporii ciupercii vor fi distrusi.
- peretii incaperilor se vor stropii cu sulfat de cupru 2%.