Rizoctonioza salatei
Rizoctonioza salatei (Rhizoctonia solani Kuhn)
Rizoctonioza este o boala intalnita la culturile de salata si andive din sere, solarii, dar si in cele din camp, iar pierderile pe care le produce sunt destul de importante.
Simptome: Boala porneste de la frunzele care se afla pe sol. Pe partea loc inferioara apar pete mari, brune, uscate, care uneori ajung sa acopere intregul limb, exceptie facand nervura centrala si treimea superioara a limbului.
Atacul se mai poate observa la nivelul petiolului si a nervurii, unde, in conditii propice, apar leziuni ruginii, usor cufundate in tesut. Atacul ciupercii se extinde cu usurinta de la frunzele aflate la baza pana la cele aflate in centrul rozetei, rezultand astfel pierderea plantelor. In dreptul leziunilor situate pe fata inferioara a frunzelor apare o pasla fina, alba cenusie la inceput, apoi bruna, care detine la randul ei, sclerotii ciupercii, de circa 1-5 mm diametru, culoare bruna sau brun-roscat.
Conditii de aparitie: Dezvolatrea bolii este determinata de temperaturi mari - 25 grade C sau de o umiditatte ridicata la nivelul solului.
Agentul etiologic: Rizoctonioza este produsa de ciuperca Rhizoctonia solani Kuhn, din clasa Hyphomycetes.
Masuri de prevenire:
- se recomanda respectarea rotatiei culturii la 3-4 ani;
- respectarea igienii culturale;
- dezinfectarea pamantului sin sere si solarii, pe cale termica sau chimica;
- folosirea de ingrasaminte si micro-elemente (ajuta plantele sa creasca mai repede si sa faca fata atacului);
- evitarea excesului de umiditate din sol;
- este necesara o plantare mai rara.